Wrzucam ją zamiast mąki do ciasta na naleśniki. Placki są zdrowsze i bardzo delikatne
Naleśniki z kaszy manny to smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąką pszenną. Kasza manna, czyli semolina, jest bogata w białko, witaminy i minerały, a jej struktura sprawia, że naleśniki są wyjątkowo puszyste i lekkie.
Dlaczego warto wypróbować przepis na naleśniki z kaszy manny?
Naleśniki z kaszy manny to doskonały wybór na śniadanie, obiad, deser oraz kolację. Możesz wykorzystać je jako bazę dań serwowanych z różnymi dodatkami – kasza manna nie wpływa na smak gotowych placków. Co więcej, naleśniki z kaszy manny są zdrowe, bo nie zawierają masy pustych kalorii. Przepis możesz dostosować do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety, zastępując mleko krowie napojem roślinnym lub wodą, a jajka kleikiem z siemienia lnianego (1 duże jajko zastąpisz kleikiem z 2 łyżek mielonego siemienia lnianego i 3 łyżek letniej wody).
Jak zrobić naleśniki z kaszy manny?
Naleśniki z kaszy manny są proste w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać, żeby tradycyjną kaszę mannę (takiej właśnie używam, bo staram się unikać produktów przetworzonych) zalać letnim mlekiem i pozostawić na około 40 minut do napęcznienia. Oczywiście, możesz użyć kaszy błyskawicznej – wówczas wystarczy odstawić zalaną mlekiem o temperaturze pokojowej kaszę na 5-10 minut i można dodawać pozostałe składniki.
Ciasto naleśnikowe smażę na oleju, ale możesz również użyć klarowanego masła, które nadaje plackom bursztynowy kolor i lekko orzechowy smak, a także smalcu.
Wskazówka: jeżeli dodasz 2-3 łyżki płynnego masła lub oleju do ciasta, to bez kłopotu usmażysz naleśniki z kaszy manny na suchej patelni. Warto wiedzieć, że z ciasta z kaszą manną możesz zrobić nie tylko cieniutkie naleśniki, ale także pankejki.
Przepis: Naleśniki z kaszy manny
Genialny przepis na pyszne naleśniki bez mąki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki suchej kaszy manny
- 2 szklanki letniego mleka
- 2 duże jajka
- sól
Dodatkowo:
- 5 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kaszy mannyWsyp kaszę do miski i dodaj letnie mleko. Przykryj miskę talerzem lub pokrywką i odstaw na 40 minut do napęcznienia.
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo napęczniałej kaszy manny wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Odstaw gotowe ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Wskazówka: jeżeli chcesz podać naleśniki z kaszy manny ze słodkimi dodatkami, to możesz wzbogacić smak ciasta skórką otartą z cytryny/pomarańczy, ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem.
- SmażenieRozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju (polecam skorzystać z pędzelka kuchennego lub nasączonego olejem ręcznika papierowego). Nakładaj porcje ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Przewróć placek na drugą stronę, gdy przyrumieni się od spodu.
Jak i z czym podawać naleśniki z kaszy manny?
Naleśniki z kaszy manny podaję na ciepło i na zimno. Pyszne placki doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami – zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, np.:
- świeżymi owocami m.in. truskawkami, malinami, borówkami i mango,
- sosami, musami i syropami owocowymi na ciepło i na zimno, sosem czekoladowym, sosem toffi, syropem klonowym, miodem, dżemem,
- jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, słodkim twarożkiem,
- wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem,
- szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i pesto.