Wrzucam ją zamiast mąki do ciasta na naleśniki. Placki są zdrowsze i bardzo delikatne

Dodano:
Naleśniki z kaszy manny Źródło: Shutterstock / SMarina
Naleśniki to pyszna baza dań serwowanych ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Zapraszam po przepis na delikatne w smaku, lekkie i puszyste naleśniki z kaszy manny.

Naleśniki z kaszy manny to smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąką pszenną. Kasza manna, czyli semolina, jest bogata w białko, witaminy i minerały, a jej struktura sprawia, że naleśniki są wyjątkowo puszyste i lekkie.

Dlaczego warto wypróbować przepis na naleśniki z kaszy manny?

Naleśniki z kaszy manny to doskonały wybór na śniadanie, obiad, deser oraz kolację. Możesz wykorzystać je jako bazę dań serwowanych z różnymi dodatkami – kasza manna nie wpływa na smak gotowych placków. Co więcej, naleśniki z kaszy manny są zdrowe, bo nie zawierają masy pustych kalorii. Przepis możesz dostosować do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety, zastępując mleko krowie napojem roślinnym lub wodą, a jajka kleikiem z siemienia lnianego (1 duże jajko zastąpisz kleikiem z 2 łyżek mielonego siemienia lnianego i 3 łyżek letniej wody).

Jak zrobić naleśniki z kaszy manny?

Naleśniki z kaszy manny są proste w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać, żeby tradycyjną kaszę mannę (takiej właśnie używam, bo staram się unikać produktów przetworzonych) zalać letnim mlekiem i pozostawić na około 40 minut do napęcznienia. Oczywiście, możesz użyć kaszy błyskawicznej – wówczas wystarczy odstawić zalaną mlekiem o temperaturze pokojowej kaszę na 5-10 minut i można dodawać pozostałe składniki.

Ciasto naleśnikowe smażę na oleju, ale możesz również użyć klarowanego masła, które nadaje plackom bursztynowy kolor i lekko orzechowy smak, a także smalcu.

Wskazówka: jeżeli dodasz 2-3 łyżki płynnego masła lub oleju do ciasta, to bez kłopotu usmażysz naleśniki z kaszy manny na suchej patelni. Warto wiedzieć, że z ciasta z kaszą manną możesz zrobić nie tylko cieniutkie naleśniki, ale także pankejki.

Przepis: Naleśniki z kaszy manny

Genialny przepis na pyszne naleśniki bez mąki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
117 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki suchej kaszy manny
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2 duże jajka
  • sól

Dodatkowo:

  • 5 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kaszy mannyWsyp kaszę do miski i dodaj letnie mleko. Przykryj miskę talerzem lub pokrywką i odstaw na 40 minut do napęcznienia.
  2. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo napęczniałej kaszy manny wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Odstaw gotowe ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Wskazówka: jeżeli chcesz podać naleśniki z kaszy manny ze słodkimi dodatkami, to możesz wzbogacić smak ciasta skórką otartą z cytryny/pomarańczy, ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem.
  3. SmażenieRozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju (polecam skorzystać z pędzelka kuchennego lub nasączonego olejem ręcznika papierowego). Nakładaj porcje ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Przewróć placek na drugą stronę, gdy przyrumieni się od spodu.

Jak i z czym podawać naleśniki z kaszy manny?

Naleśniki z kaszy manny podaję na ciepło i na zimno. Pyszne placki doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami – zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, np.:

  • świeżymi owocami m.in. truskawkami, malinami, borówkami i mango,
  • sosami, musami i syropami owocowymi na ciepło i na zimno, sosem czekoladowym, sosem toffi, syropem klonowym, miodem, dżemem,
  • jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, słodkim twarożkiem,
  • wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem,
  • szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i pesto.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...